Bättre en vän i handen än tio på nätet!

@AnnHeberlein polisen Södermalm här. Vi vill hjälpa dig. Var befinner du dig?

Onsdagkväll på Twitter. En diskussion om jämställdister och Pär Ström samt Maria Svelands artikel om kvinnohat och rasism har förts under några dagar. Denna onsdag har det eskalerat till en personangreppsnivå från Tor Aulin, professor vid Chalmers, mot Ann Heberlein, författare och forskare vid Lunds universitet. Heberlein twittrar ut en ursäkt över att Tor Aulins sjuka förföljelse i samband med den vanliga ångesten får allt att vara meningslöst och Heberlein vill ta sitt liv.

Dagen efter berättar Tor Aulin i Göteborgsposten att han intresserar sig föga för Ann Heberlein och att Aulins twitterkonto kapats i två dagar. Få, utöver artikelförfattaren och en handfull jämställdister, väljer att tro på Tor Aulins ord.

Vad har detta med en vän i handen och tio på nätet att göra?

Jo, det som hände Ann Heberleins ursäkt är ganska typiskt för twitteratmosfären. Den fångades upp och skickades vidare till någon som kunde hjälpa till i denna stund av nöd. Denna någon var polisen i Södermalm.

Kunde nätet ersätta en mänsklig kontakt för Ann Heberlein?

Nej, men nätet kunde med all tydlighet frambringa mänsklig kontakt – och kan i de allra flesta fall ge en mänskling mening för många internetanvändare.

För vad är det människan söker på internet om inte kontakt? Hon finner jämlikar; oavsett om hon är ung och vilsen med självskadebeteende, arg och frustrerad man i ett sekulariserat och feministiskt samhälle eller är ensam hemma på byn om sitt Merklinintresse. Kaka söker maka och på nätet finns många kakor. Människan finner en lösning på sin sociala fobi, det tjusar att känna sig social och populär när verkligheten inte bjuder upp på samma vis. Hon vill ha kontakt, nätet är en väg som många andra. När jag själv kom i kontakt med chattforum i mitten av 90talet tog det inte mig lång stund att inse potentialen i dessa fora. Det går inte att vara misslyckande blyg när ingen ser mitt kroppspråk.

Detta kan jag se spår av idag, i nättidningarnas kommentarsfält, på twitter, i bloggar och på facebook. Stressen att ha ett perfekt avvägt liv – online och offline – speglas i de senare, medan det i kommentarsfälten kommer fram åsikter människor tidigare bäst höll för sig själva.

Osökt kommer jag att tänka på personliga varumärken, när det stressar unga vuxna att rekryterare tar en titt på ens internetanvändande då det kommer till nyanställningar. Osökt, därför att alla kontaktsökanden på internet spelar roll i den samlade bilden. Människor som mäter sin vänkrets i hur många som följer dem på twitter är lika rätt ute som att säga att alla som är döpta är bästa polare med Jesus.

Nej, jag anser inte att det är möjligt att ha tusen vänner utan att känna en önskan om mänsklig värme.

Ja, det är synd om människorna; dessa elektroniskt levande men lika biologiskt betingat reproduktionsfokuserade djur. Hon söker kontakt. Mänsklig kontakt. Hon dejtar i binär form.

Nej, nätet kan inte ersätta den mänskliga kontakten, men den kan hjälpa dig att finna den. För överallt finns det dejtingsajter, det är bara att välja. Oavsett om du är ute efter att träffa din rätta eller en flört vid sidan av, kan nätet hjälpa dig. Eller, tanken är i alla fall så.

Rent krasst, när det kommer till internetdejting finns det två personlighetstyper som skiner igenom. Den obotligt naiva romantikern och den lika obotliga cynikern. Båda frågar den andre “Vad är det för fel på dig?“

Måtte de aldrig mötas.

Så vad vill jag komma till?

Av all kontakt du kan finna på nätet; likasinnade akvarienördar på zoopet, ständigt bantande modebloggande gymnasieungdomar, bloggkommentarschattande hos Fredrik Backman eller föräldragrupper för de som har barn födda precis samma dag som ditt; där är den kontakt som kommer spela allra störst roll för dig, allra svårast att finna.

För utan mänsklig värme dör det mänskliga inom oss.

Men Ann Heberlein tog inte sitt liv.

Dog says I can understand 150 words but I can't speak
The Beginners, “I can understand 150 words but I can’t speak.