Den lelle tjusiga framtidsvisionen: trippelkoftor!

Den här veckan har jag pratat om vad jag gör just nu, vad jag nyligen knåpat ihop, favoritgarn och stickbloggprojektet. Är det inte dags att jag pratar om planerade projekt? Eller åtminstone – för min egen skull – lyfter upp trippelkoftprojektplanen?

Rävsprång

Som jag nämnt tidigare är “Rävsprångskoftan” Fox crossing min trippelkofta nr.1. Den stickas i grå tunn ull från Geilsk, men ligger just nu och skäms för att jag måste sticka om ärmarna. De blev för smala för någon som gärna springer till gymmet och lyfter skrot. Hursomhelst, den skäms. Eller bidar sin tid.
I övrigt är det ett väldigt trevligt mönster som Simone Kereit konstruerat, även om jag stickat om den ett par gånger dels för att hitta rätt storlek och dels för att det är så mycket lättare att sticka med tre färger i mönsterstickning om det går i rundstickning istället för fram och tillbaka.

Utmaningen med detta mönster var förstås att sticka med tre färger samtidigt. Mönstervalet i övrigt var inte svårt eftersom jag är barnsligt förtjust i rävar.

Bláithín is an Irish name meaning “little flower”.

Den kofta som jag planerade som nummer 2, men som jag ännu inte startat, är designad av Kate Davies. Som ni kanske redan listat ut heter den Bláithín  Den kommer stickas i ett superwash-garn som heter Karisma, med chokladbrun bottenfärg samt blommor i orange, ljusblå, senapsgul och rosa. Att jag valde ett garn som Karisma är för att jag tänker mig att koftan kommer bli en sån där jag slänger på mig när jag ska ut och skrota i “trädgården” och det bar emot att skaffa ohemula mängder supersoft för det ändamålet. Det skulle vara trevligt, men jag tycker inte trädgårdsarbete är betrodd den sortens plagg. 😉

Mönstervalet kom sig av steek-instruktioner, balla knapphål, och fickor! Vem kan motstå det? Inte jag i alla fall. Alla tre är moment som jag skulle vilja/behöver lära mig ordentligt.

Braid hills cardigan

Trippelkofta nr.3 är redan igång. Trots säkert fyra omstarter är den uppskattad som projekt, och flyter på bra. Idag har jag kommit fram till ärmhålen så jag misstänker att den snart är klar. Att flätmönstret förändras på nästan varje varv var bara ett litet motstånd innan jag kom in i det, nu är det mer välkommet på de aviga varven.

I ett framtida inlägg kommer jag grotta ner mig i den där gången då jag valde att sticka nästan en hel tröja med det här flätmönstret. Men inte idag. Idag pratar jag ju om trippelkoftor.

Jag valde det här mönstret för att det stickas nerifrån och upp, med kantband i ett, men har isatta ärmar med förkortade varv. En teknik som jag inte provat på förut men som jag tyckte var dags.

Milena

En kofta som till skillnad från de andra inte kommer stickas i ull utan i det mindre samarbetsvilliga bomull/viscose är Milena av Ewa Durasiewicz. En utmaning som trippelkofta är väl förvisso ett ypperligt tillfälle att testa sig själv och/eller sitt tålamod. Dessutom tror jag det blir en alldeles utmärkt liten sommarkofta.

Vivian

Slutligen, en kofta med flätfrossa och dragkedja. Bara för att.
Och bara för att det ska gå att sticka fem trippelkoftor på ett år. Den heter Vivian och stickas på stickor 5. Jag tänker att det kan vara ganska välkommet efter Milena på stickor 2.5. Garn är inte 100% bestämt då jag tänker att det finns en massa ull jag inte provat på, men som skulle passa alldeles utmärkt för det här projektet. Dessutom har jag en slags idé om att jag inte kommer påbörja det här projektet förrän i höst.

Men vem försöker jag lura egentligen? 😉
/Carina


Bild: Kate Davies flickR – koftan på bilden är Bláthín.

2 thoughts on “Den lelle tjusiga framtidsvisionen: trippelkoftor!

  1. Har inte hållit i ett par stickor sedan syslöjden men uppskattar initierade texter om alla ämnesområden. Och vem kan motstå ett rubrikord som “Trippelkoftor”. 🙂

    1. Tack för din kommentar Anders. Du är såklart välkommen att följa utvecklingen av trippelkoftorna. Uttrycket har jag dock inte myntat själv, utan det kommer av en utmaning från Rätt avigt en podcast om stickning och annat livsviktigt. Det är lite nördigt, men vem kan motstå nörderier egentligen. /Carina

Comments are closed.