Nörderi och materialfunderingar: Får får merino?

Icebug merino

Jag hade tänkt prata om merino, dess egenskaper i allmänhet och merino som favoritull i synnerhet. Men såhär efter ett dygn av knåpande på ett inlägg om merino börjar jag alltmer vackla i frågan.

Jo, det är klart jag tycker om merino; men är merino verkligen min favoritull – eller har min syn på “ull” och _ull_ förändrats?

Såhär kan en väl säga att min materialutveckling betett sig de senaste åren:

 1. Sticka _allt_ i superwash sockgarn.
  Vantar, mössor, sockar, koftor och tröjor. You name it.
  Om det inte var av motiveringar att det var roligare med randningar så var det den mindre stickiga biten, och tvättmöjligheten.
 2. Sticka “allt” i merinoblandningar.
  En inte alldeles otrevlig fas. Framförallt var allt väldigt lent och tjusigt. Men merino kommer bäst till sin rätt när det stickas slätstickning, eller flätor – för att maskorna syns så väl när det är rundspunnet (som merino oftast är).
 3. Sticka “allt” i magasin duett supersoft samt merino.
  Flerfärgsstickning kommer mer till sin rätt i ull som varken är rundspunnen eller superwash utan har kvar ullens förmåga att tova sig.
 4. Börja hitta annan ull som varken är supersoft eller merino, och absolut inte superwash. Här är jag nog nu.

Det har skett något slags skifte, där ull tidigare förknippades med det kortfibriga rätt stickiga yllegarnet jag klämt på hos Dropsåterförsäljare. Jag har iofs inte bara klämt på, utan också stickat plagg i tex Nepal men inte mäktat med att ha dem på mig.

Men andra kan ju ha på sig hemstickade helylleplagg. Hur svårt kan det vara?
Så.. Jag har vertikalprovat ull. Så skulle en väl kunna beskriva det.

 

Först fastnade jag för magasin duetts supersoft, som är ett otroligt mjukt och gosigt ullgarn. Bilden ovan får väl illustrera ungefär i vilken nivå jag menar “fastna för”. Ja, jag har skaffat fler nystan sen dess.
Jag hade provat Rauma Finull parallellt – men supersoft och finull skiljer sig mycket från varandra och med det menar jag framförallt otvättade och inte alls till Raumas fördel. Däremot har jag på senare tid fastnat väldigt för den något grövre (på fler sätt) Rauma 3tr Strikkegarn som blir.. ja.. kanske inte så lent men väl mjukt av hantering och tvätt. Tynd uld från danska Geilsk är ett garn som blir mycket mjukt och lent av hantering.

Jag har inte kunnat motstå Magasin Duett Mohair Tweed – vilken är en ljuvligt mjuk blandning av merino och mohair. Jag trodde det skulle bli en kofta, men nu när alla nystan kommit hem började de “säga” att de hellre vill bli en tröja. Så vi får se. Det verkar i allmänhet vara ett högst lovande garn. Det är förvisso merino, men inte den där rundspunna kvalité jag vant mig vid.

Det kan också handla om att jag är lat, eftersom både 3tr Strikkegarn och Mohair Tweed är tjockare garn än både Geilsk och Supersoft – och därmed går lite fortare att sticka med. Men hursomhelst.

Nästa ullkvalité att testa är Kampes 2tr, vilket föll sig rätt bra samman med att Luftmaskan har “ta 3 betala för 2” hela helgen. Stackars mig – och ingen blev förvånad att jag valde en ärtig nyans av grön eller hur? 😉

Så, jag får väl återkomma när jag hittat vilket garn som är min favorit.
Det skulle ju vara trevligt om det var ett garn som inte krävde stickor 2-2.25 mm.

Jag vill avsluta med små frågor till dig. Vilket garn återkommer du till, och har du hittat något alldeles särskilt du inte kan motstå?

/Carina

ps. Rätt ska vara rätt, tycker jag, får en garnbutik gratisreklam kan fler få det.
Magasin Duett har både Mohair Tweed och Supersoft; medan jag gärna köper Geilsk tynd uld & Rauma Finull hos Garngalleriet; samt slutligen Rauma 3tr Strikkegarn hos syfröknarna på Tusensköna Tyger.

pps. den tjusiga försättsbilden är en del av Icebugs marknadsföring av sina merinokläder, och ja jag har “lånat den på internet”.

3 thoughts on “Nörderi och materialfunderingar: Får får merino?

  1. Djurhållning är väldigt viktigt när det kommer till all slags ull, men ja det är extra viktigt att se till att en inte stöder en så horribel verksamhet som muesling.
   Tack för din kommentar Ulrica.

Comments are closed.