Space invaders, in the air.

Jag har stickat en kofta åt lillbörnet, i strl 3-4 år.
Mönstret är baserat på Mörgaesir från Istex, och jag har stickat koftan i petrolblå, rosa, senapsgul samt ljusblå Drops Karisma.

avisida av stickat plagg där trådarna inte är fästade ännu
Det finns alltid en baksida med flerfärgsstickning.

Men, tänker den observanta, det där är ju ingen kofta. Det är en tröja. Helt sant.
Av två för mig fullt rimliga skäl har jag rundstickat den som en tröja istället för att fram-och-tillbakasticka den som en kofta. 1) Det är så mycket roligare att sticka flerfärgsstickning runt runt. 2) Min stickfasthet blir jämnare och snyggare om jag bara stickar räta maskor.
Ser ni randen mitt på? Den är en mycket diskret liten rand av aviga maskor, som för att markera mittpunkten på tröjan. En del stickar markeringen med två, eller tillochmed tre maskor. Den här gången gjorde jag bara en, men jag tror att jag i fortsättningen kommer använda mig av en två maskor bred barriär för att det blir enklare att hålla koll på var och hur och så vidare.

stickad tröja mönsterstickad med space invaders
Såhär ser den ut från rätsidan. Högen med trådar är i storleksordning större kattunge.

Steek = att klippa upp tex rundstickad tröja för att skapa en knäppkant.
Om det är ett obehandlat yllegarn räcker det med att virka kanterna så tovas ullen samman och det blir en stadig och fäst kant. Om det däremot är ett behandlat ullgarn, som superwash, eller ett garn av blandmaterial är det bäst att ta till hängslen och livrem och helt enkelt maskinsticka kanten först.

Så det gör jag här:

sy fast kanterna med raksöm
Förberedelse för steek pt.1: sy raksöm.

Efter att jag sytt på varsin sida utmed kanten med en tät raksöm fortsätter jag med att virka kanten med smygmaskor. Detta gör det som sagt ännu mer fäst, och det finns en mindre risk att maskorna går upp än förut.

image

Nästa steg är att klippa upp, samt virka ner halskanten. Jag måste erkänna att det här med klippa i det stickade har samma förbjudna känsla som vilken annan som vuxit upp med Lotta på bråkmakaregatan. Sånt får en inte göra. Men ja, i steek så är det klippa som är grejen så *snipp*snipp*.

image

Jag hade tänkt visa en klar kofta med knappar och allt.. Men nej, jag är tvungen att testa ännu en teknik först: icord button band. Alltså en smal men tidskrävande knappkant. Så.
Det får räcka för idag.

/Carina

PS. Länk till Youtubeklipp som visar vad icord button band är och hur det stickas.

Pps. Apropå Space Invaders, nu